Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Wymiana kierownicy, problem ze sterowaniem

Moderatorzy: piotii, miranda

Wymiana kierownicy, problem ze sterowaniem

Postprzez asafa » 9 wrz 2013, o 20:25

Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was z problemem, który ostatnio napotkałem. Kierownica, którą obecnie posiadam jest już podniszczona, dlatego postanowiłem wymienić na skórzaną. Po zakupie i próbie wymiany okazało się, że kierownice mają inny sposób połączenia oraz różne wtyczki... W obecnej kierownicy mam po 3 piny z lewej i prawej strony sterowników, w nowej - prawy sterownik ma 6 pinów, lewy - 4 piny. Do tej pory byłem przekonany, że wszystkie kierownicy do Astry mają ten sam typ wtyczek itp... Próbowałem dorobionymi, pojedynczymi pinami sprawdzić czy w nowej kierownicy, po podłączeniu do gniazda, będzie działać sterowanie i tak: po podłączeniu dwóch pinów od sterowania radia(prawe) w to samo miejsce gdzie były podłączone piny od starej kierownicy - sterowanie radiem w nowej kierownicy działa. Po podłączeniu kolejnych dwóch pinów do sterowania komputerem(lewe) - podświetlanie pojawiło się na obydwu sterownikach, natomiast sterowanie komputerem nie działa... Do tego po włączeniu świateł i tym samym podświetlenia sterowania, przestaje działać sterowanie radiem(prawe), po wyłączeniu świateł sterowanie radiem znowu działa... Czy ktoś jest w tanie pomóc ? Czy w ogóle da się coś z tym zrobić czy jedynym wyjściem jest odsprzedanie kierownicy ?
asafa
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia