Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Coś pracuje na wyłączonym silniku

Moderatorzy: piotii, miranda

Coś pracuje na wyłączonym silniku

Postprzez critu » 19 sty 2014, o 15:53

Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Próbowałem szukać u wujka google po różnych dyskusjach forach etc.
Nie wiem co to jest, w moim służbowym asterixie, jak zgaszę auto to po chwili jakby coś się załączało na kilka sekund, dzieje się tak co jakiś czas na wyłączonym silniku, że coś jakby jakiś silniczek na chwilkę się załączało. Myślę, że powoduje to rozładowywanie akumulatora i po kilku dniach po naładowaniu zledwością odpala.
Akumulator kupiony w październiku 2012r. Teraz mam nowy kupiony w ubiegłym tygodniu i dzieje się podobnie.
Podpowiedzcie co to może się załączać i jak to wyłączyć.
critu
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Coś pracuje na wyłączonym silniku

Postprzez radint » 19 sty 2014, o 19:32

A masz climatronik? rozumiem, że we wnętrzu auta słychać pracę jak coś się "przemieszcza"? U mnie przynajmniej tak się dzieje, auto przestawia sobie klapki regulujące przepływ powietrza, nie wiem po co ale tak robi, choć u mnie nie powoduje to rozładowania akumulatora, musisz szukać innej przyczyny. Może radio czuwa.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez critu » 19 sty 2014, o 22:33

Tak mam climatronik. Ale przy wyłączonym zapłonie co jakiś czas te klapki by się przestawiały?
A co z tym radiem i czuwaniem? Można to jakoś sprawdzić i ewentualnie wyłączyć?
critu
Kierowca

Postprzez drahe » 20 sty 2014, o 11:12

Niektóre radia CD30 wyprodukowane w 2004/2005 roku włączały się same i to powodowało rozładowanie aku.Jak masz takie radio to zawsze zostawiaj płytę w napędzie.Podaj więcej danych: rok auta, wyposażenie wtedy można więcej pomóc.
drahe
Weteran

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez critu » 20 sty 2014, o 11:43

2005r.
Radio CD30
elektryczne szyby przednie, el lusterka, podgrzewane fotele, aut. wycieraczki, climatronic, abs, trc,

Auto było uderzone prawy przód we wrześniu 2012, od tego czasu po przekręceniu kluczyka mrugają mi awaryjki aby je wyłączyć muszę dwukrotnie wcisnąć włącznik awaryjek. Ponadto cały czas załączone jest oświetlenie wewnętrzne, z którego wyjąłem żarówkę by nie świeciło.

Może to jest jakaś przyczyna?

Dziś postaram się wykonać pomiary.
critu
Kierowca

Postprzez rostex » 20 sty 2014, o 11:47

Musisz wykasować crash-data ze sterownika AIRBAG, a dźwięk o którym piszesz to silnik klapy recyrkulacji powietrza, umieszczony na wentylatorze za schowkiem pasażera. On jakiś czas po zamknięciu auta przestaje pracować i nie powinien być przyczyną rozładowania akumulatora.
https://t.me/pump_upp
rostex
Klubowicz

Postprzez critu » 20 sty 2014, o 11:55

A orientujecie się może jak działa to wewnętrzne oświetlenie?
Zazwyczaj w autach jakie miałem to były wyłączniki krańcowe a jak jest w asterixie?

I takie pytanie z ciekawości bardziej bo mnie to strasznie nurtuje, jak zamknąć auto od wewnątrz bez akumulatora?
critu
Kierowca

Postprzez drahe » 20 sty 2014, o 11:59

Tak na szybko to wyciągnij bezpiecznik nr 5 od Airbag jest w tylnej skrzynce bezpiecznikowej.Nie będziesz miał problemu z oświetleniem wewnętrznym i awaryjnymi.I sprawdź radio (częsta usterka) albo zostawiaj płytę w napędzie lub wyciągnij bezpiecznik od niego.
drahe
Weteran

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez rostex » 20 sty 2014, o 12:07

critu napisał(a):A orientujecie się może jak działa to wewnętrzne oświetlenie?
Zazwyczaj w autach jakie miałem to były wyłączniki krańcowe a jak jest w asterixie?

I takie pytanie z ciekawości bardziej bo mnie to strasznie nurtuje, jak zamknąć auto od wewnątrz bez akumulatora?

Wyłączniki krańcowe są zamontowane w zamkach drzwi, dlatego ich nie widzisz :D
Jak otworzysz drzwi, to nad zapadką zamka jest prostokątny otwór, w który wkładasz grot kluczyka aż poczujesz kliknięcie. To blokada zamka, którą można uruchomić ręcznie dla każdych drzwi. Blokując drzwi ręcznie uważaj na niepozostawienie kluczyków w aucie.

Otwór zaznaczyłem żółtym kółeczkiem.
Załączniki
12995855805348_A_N.jpg
12995855805348_A_N.jpg (12.26 KiB) Przeglądane 12701 razy
https://t.me/pump_upp
rostex
Klubowicz

Postprzez critu » 20 sty 2014, o 13:20

Poczytałem, że te awaryjki i światło w kabinie to efekt dzwonka. Trzeba wymienić sterownik AIRBAG.
Więc aby nie rozbierać całego asterixa na czynniki pierwsze to podpowiedzcie gdzie to cudeńko znajdę i czy wymiana wystarczy czy też trzeba to jakoś programować.

I tak jeszcze korzystając z okazji bo to też ten dział.
Wymieniałem ostatnio żarówki świateł mijania, po wymianie lewa świeci niżej. Chciałem podnieś ustawienie tego reflektora ale wtedy drogowe światło świeci mi w niebo, co można z tym faktem zrobić?

Swoją droga zamontowanie żarówek w tych reflektorach to też jakiś dziwny wymysł.
critu
Kierowca

Następna strona

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia