Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Test-mode: brak informacji o zużyciu paliwa

Moderatorzy: piotii, miranda

Re: Test-mode: brak informacji o zużyciu paliwa

Postprzez andy17d » 6 lut 2013, o 00:30

Jak doszedłeś do tego, że trzeba aktywować komputer??? :) Tyle razy pytaliśmy, czy masz spalanie na ekranie głównym, a Ty nie raczyłeś odpowiedzieć.

Co do ekranu BC1, to masz po kolei: przejechana droga, średnia prędkość, ilość zużytego paliwa, średnie spalanie.

Różnice dot. spalania pomiędzy ekranami biorą się z czasu/długości pomiarów i resetowania tych danych.
Jeśli chodzi o niezgodności zasięgu itp, to jest o tym artykuł na tej stronie.
andy17d
Moderator

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez jolantagazurek@wp.pl » 19 lut 2013, o 16:16

Wybaczcie za zwłokę w odpowiedziach ale długo mnie nie było. Tak byłem w serwisie wgrał mi ze pokazuje mi spalanie na ekranie, ale duza jest róznica mieszy pokazywanym spalaniek na ekranie a w test mode. Strasznie duża, teraz jezdziłem po Warszawie i na wyswietlaczy pokazuje mi spalanie Q-comsumption 8,3 l, a na test mode RC-time 4,3l, a przeciez to spalanie obliczane po minucie. W test mode powinno być bardziej wiarygodne spalanie.
jolantagazurek@wp.pl
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR

Postprzez andy17d » 19 lut 2013, o 18:40

Po pierwsze: stosuj znaki interpunkcyjne!
Po drugie: Q-comsumption a właściwie Ø-comsumption oznacza średnie spalanie ale nie z ostatniej minuty jak w RC-time.
andy17d
Moderator

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez radint » 19 lut 2013, o 18:54

Jakiś czas temu wyjaśniałem tutaj ale post się nie pojawił i mi się nie chciało drugi raz rozpisywać całości. Kolego różnice zawsze będą auto może Tobie palić i 15l/100 jak masz ciężką nogę. Jak kolega andy pisał, w test mode masz czasowe, a średnie to jak nazwa wskazuje średnie na każde 100km, filozofii nie ma w tym.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez jolantagazurek@wp.pl » 25 lut 2013, o 21:49

To wkońcu które spalanie jest w miare rzeczywiste? To w tesr mode czy na wyświetlaczu?
jolantagazurek@wp.pl
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR

Postprzez radint » 25 lut 2013, o 22:44

Przecież to jest to samo, komputer zlicza impulsy z wtryskiwaczy, nie ma różnicy miedzy test mode a wyświetlaczem głównym, różnica jest tylko w odniesieniu do jednostki na jaką jest pomiar: kilometry, minuta itd. Cofając się do kilku postów, różnica w tym co zejdzie w baku a tym co na komputerze może się pojawić, wtedy można wykonać korektę tego co zlicza komputer, u mnie się pokrywa prawie, że idealnie.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Poprzednia strona

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia