Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Błąd P2042 w 1.9CDTI? O co chodzi?

Moderatorzy: piotii, miranda

Błąd P2042 w 1.9CDTI? O co chodzi?

Postprzez motobernat » 7 paź 2013, o 11:04

Z racji tego, że jestem tu pierwszy serdecznie witam wszystkich forumowiczów.
Od kilku miesięcy posiadam Astrę H 1.9CDTI 150KM :-)
Niestety ostatnio wyświetliła się kontrolka od elektryki (samochodzik z kluczykiem). Po wciśnięciu hamulca i gazu na włączonym zapłonie wyświetlił się błąd ECN 242F75. Sprawdziłem, że to problem z czujnikiem ciśnień w DPFie. Wymieniłem czujnik, sprawdziłem poziom nasycenia DPFa który wynosi jedynie 6%, skasowałem błąd i w drogę. Ujechałem kilka kilometrów i kontrolka znowu się zaświeciła :(
Pojechałem ponownie na komputer do innego gościa, wyświetlił znowu ten sam błąd mówiący o zakłóceniu działania czujnika DPF. Znowu skasował, znowu zapłaciłem i po kilku kilometrach kontrolka znowu się zaświeciła :x
Pojechałem więc znowu na komputer do pierwszego, wykasował błędy i pojechaliśmy w trasę. W czasie jazdy znowu zapaliła się kontrolka i wyświetlił się błąd P2042. Przynajmniej coś nowego :)
Aha, bardzo ważne, podczas całej historii regularnie pojawia się komunikat Collant level (Poziom płynu hłodzącego). Oczywiście poziom płynu jest właściwy.
Idąc drogą dedukcji postanowiłem wymienić termostat wraz z czujnikiem temperatury. Co Wy o tym sądzicie. Jeśli ktoś miał taką usterkę, to piszcie a nawet dzwońcie 504553629. Jak komuś szkoda kasy na telefon, niech napisze smsa to oddzwonię.
motobernat
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia