Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Faluj膮c臋 obroty DTJ/DTR - posty , kt贸re p贸jd膮 do kosza....

Tutaj trafiaj膮 posty i w膮tki za艣miecaj膮ce Forum

Re: Faluj膮ce obroty w silnikach DTJ/DTR

Postprzez ob.mateusz » 5 sty 2013, o 19:19

hehe to dobrze wiedzie膰 :oops:
w takim razie dzi臋kuje za info, zostaje dalsze szperanie po internecie
pozdrawiam :D
ob.mateusz
Nauka jazdy

Do艂膮czy艂(a): 5 sty 2013, o 07:58

Postprzez TRNJAK » 3 mar 2013, o 21:18

lechiola napisa艂(a):Mia艂em podobny problem z silnikiem Z17DTJ w Astrze 2009r produkcji , taki jak na filmikach : http://www.youtube.com/watch?v=HuyL9fyg ... re=related , http://www.youtube.com/watch?v=dPySV4PO ... re=related . Jeszcze raz dla wszystkich kt贸rzy maj膮 problem z faluj膮cymi obrotami silnika w Astrze 1,7 na zasilaniu Denso : nie wa偶ne jakie paliwo , nie wa偶ne czy zimny silnik czy gor膮cy , nie wa偶ne czy filtr cz膮stek sta艂ych dopalony czy nie - obroty falowa艂y a przyczyn膮 by艂 zaw贸r SCV pompy wtryskowej . Wymieni艂em na nowy i obroty si臋 ustabilizowa艂y . Podaj臋 wszystkim zainteresowanym : do pomp wtryskowych oznaczonych symbolami : HU294000-0501 i ko艅c贸wki 502 , 503 pasuje zaw贸r Denso o numerze katalogowym 294009-0260 . Kupi艂em oryginalny nowy z faktur膮 za uwaga : 375z艂 ! Wymieni艂em sam w gara偶u i problem znikn膮艂 ! Jeszcze dodatkowa informacja : po wymianie zaworu nie trzeba prowadzi膰 nauki ma艂ej dawki wtrysku ! Ja wymieni艂em , uruchomi艂em silnik i pojecha艂em . Auto pracuje bez zastrze偶e艅 , w zasadzie nic si臋 nie zmieni艂o opr贸cz tego 偶e nie ma falowania obrot贸w :D
Wielkie dzi臋ki dla radint , pozdrawiam

przyjaciel hello!
Gdzie mo偶na kupi膰 zaw贸r do pompy 501? Daj mi link, adres? Ile to jest w euro?
M贸j samoch贸d szaleje wsz臋dzie, RPM idle w g贸r臋 iw d贸艂, a zaw贸r nawet nie promjenio.Auto si臋 g艂o艣no w pracy, jako silnika okr臋towego.
Dlaczego samoch贸d nie reaguje z b艂臋dem, to nie jest dla mnie jasne? !
Czy zmniejszenie zu偶ycia po wymianie?
TRNJAK
Kierowca

Do艂膮czy艂(a): 28 pa藕 2012, o 00:53
Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez radint » 3 mar 2013, o 22:53

Ciesz臋 si臋, 偶e mog艂em pom贸c, o to w艂a艣nie chodzi艂o
radint
Starszy klubowicz

Do艂膮czy艂(a): 2 sie 2012, o 16:41

Postprzez lechiola » 4 mar 2013, o 19:34

Do TRNJAK - nie rozumiem wszystkiego poniewa偶 piszesz chyba przez translator ? Odpowiadam , 偶e wystarczy wpisa膰 w wyszukiwark臋 google : Denso SCV 294009-0260 i wy艣wietl膮 si臋 adresy r贸偶nych sprzedawc贸w . Koszt ok 100 euro . Ja znalaz艂em na allegro . Co do zu偶ycia paliwa to troch臋 je偶d偶臋 za kr贸tko ale wydaje mi si臋 偶e jest in minus. Przepraszam ale pozosta艂ej cz臋艣ci twojego postu nie zrozumia艂em . Je偶eli masz takie objawy falowania obrot贸w jak na filmach kt贸re zamie艣ci艂em to wymie艅 zaw贸r SCV , jednak poprzed藕 to konsultacj膮 z mechanikiem . Pozdrawiam
Do szmic - co do chwilowego spalania na wolnych obrotach na postoju na rozgrzanym silniku to komputer podaje 0,4l/h . Przed wymian膮 podawa艂 0,5 - 0,6 l/h , wi臋c chyba jest ok . W tej chwili przy je藕dzie na pi膮tym biegu przy pr臋dko艣ci 100km/h po r贸wnym terenie podaje spalanie w granicach 3,5-4,5l/100km. Podsumowuj膮c trudno w tej chwili jednoznacznie stwierdzi膰 czy spala mniej poniewa偶 wymieni艂em zaw贸r 2 tygodnie temu , jak troch臋 poje偶d偶臋 to Was poinformuj臋 . A to , 偶e nie trzeba po wymianie SCV nauki ma艂ej dawki podpowiedzia艂 mi znajomy mechanik do kt贸rego mam zaufanie w kwestii silnik贸w diesla nawet tych najnowocze艣niejszych. P艂ukanie zbiornika wezm臋 pod uwag臋 :-) Pozdrawiam
lechiola
Nauka jazdy

Do艂膮czy艂(a): 3 mar 2013, o 19:31

Postprzez szmic » 5 mar 2013, o 07:55

W twoim przypadku spalanie jest ok, ale zdarza si臋 , 偶e po wymianie SCV trzeba zrobi膰 nauk臋 bo na postoju wychodzi 0,7-0,8l. Nic wi臋cej nieruszaj tylko zastan贸w si臋 nad wyczyszczeniem zbiornika filtra, zobaczysz sam jaki syf si臋 osadza a co przepu艣ci filtr do SCV tego niewiemy. Ja u siebie musia艂em zrobi膰 nauk臋 ma艂ej dawki, ale mo偶e dlatego 偶e zbyt d艂ugo je藕dzi艂em z uszkodzeniem SCV i sterownik si臋 nauczy艂 innych parametr贸w a z drugiej strony dla tych co nie maj膮 czym wykona膰 programowania to informuj臋 偶e po jakim艣 czasie sam si臋 ustawi i wr贸ci wszystko do normy. Takie te nasze Denso ciekawe, ale najwa偶niejsze jest to 偶e wr贸ci艂e艣 do grona zadowolonych u偶ytkownik贸w Astry H. W razie potrzeby na http://chomikuj.pl/szmic znajdziecie poradnik programowania "Opcom wersja II" Pozdr.
szmic
Weteran

Do艂膮czy艂(a): 12 sie 2012, o 17:32

Postprzez TRNJAK » 7 mar 2013, o 15:01

U偶ywam google-t艂umacz :). Mog臋 tylko pisa膰 w j臋zyku angielskim, je艣li rozumiesz angielski.
Pytanie: Jaki rodzaj metalicznego d藕wi臋ku, co to oznacza?
Silnik w mojej Astrze zmieni艂 d藕wi臋k podczas ogrzewania, z wyj膮tkiem ha艂asu silnika s艂ysza艂em co艣 tak-tak-tak-tak, jak ci膮gnika! Mam te偶 takie objawy, jak wideo, ale diagnoza z Tech 2 pokazuje 0 b艂臋d贸w.
Czy musz臋 zaprogramowa膰 po wymianie zaworu SCV? M贸j silnik jest 110KS (zdtj 81kW).
TRNJAK
Kierowca

Postprzez TRNJAK » 7 mar 2013, o 21:30

Ok, dzi臋kuj臋. Wi臋c eeispravan SCV jest przyczyn膮 silnik pracowa膰 jako ci膮gnik Astra? Ciekawe? Dla mnie to brzmi jak to tylko wtedy, gdy silnik jest ciep艂y. My艣la艂em, 偶e d藕wi臋k wytwarzany przez wadliwe 艂o偶yska.
Obs艂uga wi臋c posz艂am i nikt nie wiedzia艂 o przyczynie pracy jak m艂otem wali w silniku i okrtaji gra膰 jak w filmie!
TRNJAK
Kierowca

Postprzez TRNJAK » 8 mar 2013, o 14:34

Nagra艂em film z silnika na biegu ja艂owym na Astrze: http://www.youtube.com/watch?v=wBc2vsXQ ... e=youtu.be
Dziwne obroty silnika d藕wi臋ku w g贸r臋 iw d贸艂.
Podszed艂em Opel us艂ugi, na pr贸偶no.
TRNJAK
Kierowca

Postprzez szmic » 8 mar 2013, o 15:43

Wymie艅 SCV
szmic
Weteran

Do艂膮czy艂(a): 12 sie 2012, o 17:32

Postprzez radint » 9 mar 2013, o 10:43

na 100% SCV, m贸j na starym zaworze chodzi identycznie jak Tw贸j na nagraniu.
radint
Starszy klubowicz

Do艂膮czy艂(a): 2 sie 2012, o 16:41

Poprzednia stronaNast臋pna strona

Powr贸t do Kosz

Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zidentyfikowanych u偶ytkownik贸w i 35 go艣ci

stat4u