Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Falujące obroty, szarpanie, większe spalanie, buczenie wydec

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Falujące obroty, szarpanie, większe spalanie, buczenie wydec

Postprzez Iwan1926 » 12 gru 2024, o 13:47

Witam szanownych grupowiczow.
Od pół roku jestem posiadaczem Astry H z silnikiem 1.9 , 120 km. Przez pierwsze 3-4 miesiące autko śmigało jak ta lala. Po jakimś czasie podczas jazdy auto nagle zaczęło tak głośniej chodzić, dźwięk tak jakby buczenia. Coś jakby go przytkało. Sprawdzilem spalanie i przy przyspieszaniu dochodzilo nawet do 20 litrów.Zjechałem na pobocze, wrzuciłem na luz i obroty mu trochę skakały, lekko go też szarpało więc zgasiłem auto poczekałem chwilę i pojechałem dalej. Chodził już normalnie. Od tamtej pory zaczęło się to zdarzac coraz częściej, niezależnie czy przejechałem 5km czy 50. W międzyczasie wymieniony był przewód od ciśnienia dpf bo zapała się wtedy kontrolka kluczyka.
Ostatnie 2-3 tygodnie można powiedzieć że zdarza się to dosyć często. Dodam że jak paliła się ta kontrolka to jak przycisnąłem ja to z rury leciał niebieskawy dym.

Mi ktoś podobną sytuację? Od czego zacząć szukać? Po podpięciu pod komputer zero błędów.

Dodam że w planach mam wycięcie DPF , bo kobieta jeździ autem po mieście. Nie jestem w stanie nawet stwierdzić kiedy ostatnio się wypalał
Iwan1926
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Powrót do Napęd, silniki diesla