Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Astra H 1.4 nier贸wna praca na biegu ja艂owym/skakanie obrot贸w

Porady, problemy, opinie zwi膮zanie z silnikami i og贸lnie nap臋dem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Astra H 1.4 nier贸wna praca na biegu ja艂owym/skakanie obrot贸w

Postprzez g4rtner » 10 lis 2020, o 16:58

Cze艣膰,
Pisze do Was poniewa偶 potrzebuje porady odno艣nie mojej Astry H hatchback 1.4 benzyna silnik Z14XEP
Od dw贸ch dni mam problem bo po przejechaniu oko艂o 20km nagle na biegu ja艂owym zaczynaja skaka膰 obroty z poziomu 770obr/min (normalna warto艣膰) skacze w okolice 900 i zaczyna falowa膰 850-900-850. Jednocze艣nie spalanie paliwa na biegu ja艂owym z warto艣ci 0,6-0,7l skacze do 2l. Po ruszeniu gdy dodam gazu jest Ok, dopiero w momencie gdy trzymam peda艂 gazu na jednym poziomie znowu obroty lekko skacz膮 lekko szarpi膮c autem. Zauwa偶y艂em te偶, 偶e gdy auto stoi i silnik nie r贸wno pracuje w miejscu wydechu jest jakby mokra plama z paliwa tak jakby kropi艂 paliwem.
Po zgaszeniu auta na chwile i odpaleniu ponownie auto zazwyczaj pracuje normalnie, a偶 do momentu gdy znowu po przejechaniu kilkunastu kilometr贸w pojawia si臋 ten problem.
Czy to mo偶e by膰 problem z sonda lambda?
Mam wpi臋ty non stop czujnik OBD z zapisem danych, tylko nie wiem na co mam popatrzy膰 偶eby sprawdzi膰 gdzie tkwi problem.
g4rtner
Nauka jazdy

Do艂膮czy艂(a): 10 lis 2020, o 16:48
Silnik: 1.4 Z14XEP

Powr贸t do Nap臋d, silniki benzynowe i LPG

Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Google [Bot] i 27 go艣ci

stat4u