Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

P0171 - Za ubogi system adaptacji paliwa - livedata

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

P0171 - Za ubogi system adaptacji paliwa - livedata

Postprzez Ussemo » 25 paź 2016, o 22:35

Witajcie,

Czy to normalne, że w livedata pojawia się stojąca lambda (uboga) oraz temperatura zasysanego powietrza 28st. gdy na dworze 8st? Skąd taka różnica temperatury czujników płynu 21 st. i 71 st.?

Plik csv do pobrania:

http://ussemo.eu/pub/Livedata_2005_Astra-H_Silnik__Z%2016%20XEP_201610252028.csv
Ussemo
Kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: P0171 - Za ubogi system adaptacji paliwa - livedata

Postprzez umek19 » 29 paź 2016, o 00:18

tak i nie, jak odpalisz samochód to do czasu gdy lambda sie nie rozgrzeje to jej wartość sie nie zmienia pętla zamknięta oznacza włączoną grzałkę , gdy lambda nie da rady sie rozgrzac to masz błąd ale twój błąd nie oznacza to uszkodzonej sondy lambda choć zapewne tak jest ale te silniki benzynowe to ..... i może byc winny egr
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez sparspar » 6 lis 2016, o 19:00

Witam

Ja tam nic złego nie widzę na tych logach co podesłałeś...A masz jakieś błedy?, Bo nie wiem o co pytasz. A co do różnic w temperaturach to już pewnie doczytałeś dlaczego tak jest:). To, że masz dwa czujniki w dwoch różnych miejscach i to, że pod maską jest cieplej:)... To tak ogólnie....

Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez astraha » 10 lis 2016, o 22:52

Witam,
Wyświetla mi się taki sam nr błędu ECN jak w temacie. Proszę bardzo o pomoc. Pali mi się lampka check engine i wywala błąd "uboga mieszanka". Tankuję na ORLENIE 95-tkę i mniej więcej przy 1/3 baku zapala się lampka. Auto pali normalnie, nie szarpie, nie ma falowania obrotów. O dziwo gdy zatankuję 98kę to lampka check engine gaśnie i tak w kółko do przejechania 1/3 baku. Czy czyszczenie przepustnicy i zaworu EGR pomoże? Proszę o poradę, DZIĘKUJE
astraha
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG