Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Astra 1,6 XEP, LPG -CHECK ENGINE- wypadanie zapłonu

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Astra 1,6 XEP, LPG -CHECK ENGINE- wypadanie zapłonu

Postprzez wilku77 » 8 gru 2014, o 22:00

Witam. Zapalił mi się ostatnio CHECK ENGINE. Znajomy sprawdził na kompie, i pojawiły się następujące błędy:
Bez tytułu1.jpg
Bez tytułu1.jpg (61.01 KiB) Przeglądane 12155 razy

Kolega je oczywiście skasował ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów błędy znowu się pojawiły. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale astrę mam z instalacją gazową. Chciałbym nadmienić że niedawno wymieniałem świece. Co może być przyczyną tych błędów?
wilku77
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Astra 1,6 XEP -zapalony CHECK ENGINE

Postprzez tuszok » 8 gru 2014, o 22:15

Proponuję najpierw przeczytać te wątki które już są na forum a dopiero później zadawać pytania jeśli nie uzyskasz w nich odpowiedzi na swój problem. Nikomu nie chce się odpisywać na kolejne takie samo pytanie.

Opcja "szukaj" nie boli
http://astra-3.pl/forum/search.php?keywords=wypadanie+zap%C5%82onu
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez LIEBHER84 » 21 gru 2014, o 16:07

Kolego ja mam taki silnik ale w astrze g .Po pierwsze slinik 1.6 xep nie na daje sie do gazu.Po 50 tysiacach wypalą ci sie gniazda zaworowe planowanie głowicy.A wypadanie zapłonu moze być rózna przyczyna.Ja przeszedłem to w ten sposób
1.Wymieniłem cefke nie pomogło.
2.Wymieniłem egra nie pomogło.
3.Wymieniłem kolektor ssący i dopiero to pomogło.
Zaznaczam ze ja nie mam LPG bo mi mechanik jak tylko usłyszał ozaczenie silnika to powiedział mi że odradza zakładanie a jak sie upre to nie podpisze mi karty gwarancyjnej.
LIEBHER84
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTJ

Postprzez sparspar » 21 gru 2014, o 19:50

Wilku, musisz to sobie przeanalizować ,ile kilometrów masz przejechane na gazie i czy masz dobrze wyregulowany LPG.A wtedy będziesz mógł podejrzewać głowice po sprawdzeniu ciśnień i luzów.A może to cewka. Mój znajomy po założeniu gazu w tej samej astrze jeździ za Trójmiasto 200 km na regulacje...trochę to dziwne, ale ma już przejechane 100 tyś i "0" błędów. Tak, tak sam jestem w szoku, że to możliwe
ps. Wg mnie przejechał tyle bez błędów bo nie jeździ w wysokim zakresie obrotów np. ciągle 4 tyś

Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Astra 1,6 XEP, LPG -CHECK ENGINE- wypadanie zapłonu

Postprzez wilku77 » 22 gru 2014, o 22:16

Ten silnik od czasu założenia instalacji przejechał jakieś 60 tys. km. i do tej pory było OK. Ale ostatnio zauważyłem że problem się pojawia jeżeli pojeżdżę autem powyżej 160 km/h. Poza tym do 160 km/h astra rozpędza się bez problemu, ale po przekroczeniu jakby się dławiła i zostawał odcięty dopływ paliwa (dzieje się to na gazie i benzynie). Na drugi dzień zazwyczaj zapala się CHECK. Wcześniej jeździłem nawet 180 i problemu nie było. Ostatnio jeżdżę na niższych obrotach i przejechałem około 500 kilometrów i błędy się nie pojawiają.
wilku77
Nauka jazdy

Postprzez sparspar » 23 gru 2014, o 12:22

No to nieźle, przejechałeś 60 tyś i to w ekstremalnych warunkach- 160-180 km/h :) bez błędów.
Nie jestem gazownikiem , ale mapki chyba zaczęły oddzielać się od siebie. Dlatego powinieneś jechać na regulacje LPG. A na początek odłącz akumulator na cały dzień. A potem w trasę i zobaczysz czy jest poprawa...jak nie będzie to regulacja...
Napisz jeszcze ile normalnie palił Ci na benzynie a ile na gazie. To jest ważne odnośnie ustalenia bogatej/ubogiej mieszanki
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez wilku77 » 28 gru 2014, o 13:28

Właśnie za długo nie pojeździłem na benzynie ale wydaje mi się że spalanie jest podobne (przynajmniej tak pokazuje komputer). W trasie gazu spala około 7,4l/100km, a po mieście jakieś 10-10,5l/100km. W zimie wygląda to gorzej bo jakieś 11,5-12l/100km, ale może dlatego ze najczęściej jeżdżę do pracy do której mam 4 kilometry.
wilku77
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG