Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Jaka sonda lambda będzie najlepsza? Z18XE

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Jaka sonda lambda będzie najlepsza? Z18XE

Postprzez jpaciorek » 17 mar 2014, o 22:21

Witam,

Dzisiaj byłem na diagnostyce, wszystko wskazuje na to, że padła sonda lambda - pierwsza przed katalizatorem. Na podstawie charakterystyki jej pracy, z obserwacji wykresu stwierdzono, że sonda nie pracuje (nic nie rysuje na wykresie).

Poniżej dokładne parametry:

Opel Astra H, 2004 rok, 1,8 benzyna, 92 KW, 125 KM, silnik Z18XE, numer nadwozia: WOLOAHL4845177026
- sonda lambda, regulacyjna - pierwsza przed, katalizatorem, cztery przewody, dłuższy kabel

Jakie jest Wasze zdanie, czy warto kupić oryginalną sondę czy może zastosować jakiś lepszy zamiennik? Z tego co słyszałem nie warto kupować uniwersalnej (z wtyczkami do zarobienia), np. BOSHA tylko najlepiej dedykowaną dla konkretnego modelu auta / rodzaju silnika.

Jaka firma będzie najlepsza? Uniwersalny BOSH kosztuje około 300 złotych, oryginalna oplowska około 680. Proszę o opinie
jpaciorek
Nauka jazdy

Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Jaka sonda lambda będzie najlepsza? Z18XE

Postprzez Shah » 18 mar 2014, o 18:40

U mnie jak padła sonda za katalizatorem (diagnostyczna) to wstawiłem Delphi. Jak na razie jest wszystko w porządku.
Fabrycznie Opel wsadzał chyba sondy NTK.
Shah
Klubowicz

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Jaka sonda lambda będzie najlepsza? Z18XE

Postprzez arczi » 18 mar 2014, o 20:44

Witam, rozmawiałem ostatnio na ten temat z mechanikiem. Pierwsza sonda to nie powinien być zamiennik, jest najważniejsza. Ja bym dał bosha. Na drugiej można nieco przyoszczędzić. Pzdr
arczi
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG