Witam
Posiadam Astre H 1.6 105km, Z16Xe1, 2007r. Przebieg około 208000 tys.
Jest z nią następujący problem:
-Przez cały czas świeci się pomarańczowa kontrolka silnika
-Samochód po odpaleniu na zimnym silniku dziwnie chodzi ( klekocze trochę jak diesel), i delikatnie trzęsie silnikiem.
-Na biegu jałowym falują obroty około 200 - 300 obr.
-Przy zmianie biegów od 1 do 3 szarpie od 4 do 5 jest w porządku
-Podczas jazdy ze stałymi obrotami np.2500 obr/min na 4 i 5 biegu występują pojedyńcze szarpnięcia/ zadławienia. Natomiast na biegach 1 do 3 jazda ze stałą prędkością skutkuje tzn. "kangurkowaniem" czy też podskakiwaniem całego samochodu
-W przedziale obrotów 2700 - 3000 na dowolnym biegu samochód buczy i czuć drgania. Mam wrażenie że drgania pochodzą z silnika i przenoszą się na całą karoserie. Drgania są basowe
-Ogólnie rzecz biorąc auto jest bardzo nerwowe w prowadzeniu, szarpie, dławi się itp. ciężko nim jechać płynnie
-Na biegu jałowym im więcej dodamy gazu tym mniej spalin wydostaje się z wydechu
-1 raz zdarzyło się że wypadł zapłon i samochód pracował na 3 cylindrach
-Czasami podczas jazdy samochód przestaje reagować na pedał gazu
Samochód pokazuje następujące kody błędów:
- ECN 017152 (zbyt uboga mieszanka)
- ECN 030300 (wypadanie zapłonu na 3 cylindrze)
- ECN 034000 (Nieprawidłowy sygnał z czujnika położenia wałka rozrządu ale tego nie jestem pewien)
Samochód był u 5 mechaników i nikt nie wie o co chodzi
Wymienione zostały:
-Cewka zapłonowa
-Świece
-Kolektor ssący (ponieważ wcześniej był problem z klapami wirowymi)
-Sprawdzany i wgrywany nowy soft sterownika silnika ( w ASO)
-Sprawdzone ciśnienie paliwa na listwie (ciśnienie jest wzorowe)
Podpowiedzią może być fakt że poprzedni właściciel jeździł na 1500 -1600 obr/min. przez 5 lat
Znajomy mechanik podpowiedział żeby sprawdzić katalizator bo może być zapchany.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły proszę o pomoc. Wiem że dużo osób boryka się z podobnymi problemami więc ten temat może pomóc sporej liczbie osób.