Witam,
chodzę z zamiarem zakupu Astry H, 5 drzwiowej z silnikiem 1.4. Wybrałem ten silnik z tego względu, że jest na łańcuszku i ma hydrauliczną regulację zaworów. Ale mam pytanie czy ma on jakieś typowe wady, usterki coś się psuje nagminnie? Dodam, że szukałem już na internecie takowych opinii i na szczęście na nic negatywnego się nie natknąłem, raczej same pozytywne opinie. A pytam dlatego, że obecnie jestem nieszczęśliwym posiadaczem VW Polo 4 z silnikiem 1.2. Władowałem już do tego auta połowę wartości zakupu (około 5 tys.) i okazało się, że cały silnik teraz jest do wymiany, ponieważ kompresja jest słaba, pierścienie są do wymiany, a że te silniki tak mają to nic nie da się zrobić, bo nawet jak się to naprawi to nie ma gwarancji, że pochodzi to długo. Dlatego nie chcę się znowu nadziać na taki niewypał i pytam jak to jest w Astrach. Jedynie co proszę to nie podawać mi argumentów, kup 1.6 podobne spalanie i więcej mocy itd. Przyspieszenie lepsze rzędu 2-3 sekund to dla mnie nie jest rewelacja, autem nie będę się ścigać, tylko spokojnie jeździć. Bardziej mi zależy na bezawaryjności.