Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Astra H Z16XEP 1.6 105 KM) lekkie falowanie obrotów i P0142

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Astra H Z16XEP 1.6 105 KM) lekkie falowanie obrotów i P0142

Postprzez Kloit777 » 27 lis 2016, o 23:22

Witam forumowiczów,szukałem ale identycznego wątku nie znalazłem ale jakby co to proszę Admina o przeniesienie.
Od początku Astra (jak w tytule) stała około pół roku po czym następnym właścicielem zostałem ja i tak:
- na zimnym silniku ciężko odpala (po 3,4-tym obrocie dopiero odpala)
- gdy sterownik silnika wyłączy ssanie to na wolnych obrotach delikatnie przebiera i tu już nie ma różnicy czy silnik ma temperaturę 60°C czy 98°C
- następnie gdy trochę energiczniej nacisnę na pedał gazu to najpierw jest zachłyśnięcie a potem reakcja.
Wymienione zostało: cewka zapłonowa (nowa Beru),świece (nowe NGK),olel,filtry,płyn chłodniczy przy okazji a i w/w objawy nie ustąpiły.
Skanowanie testerem wykazało błąd P0142 ogrzewanie sondy lambda H02S (bank pierwszy sonda 2) nieprawidłowe działanie błąd stały ale nie wiążę tego z jej bolączkami.
Na koniec postanowiłem zmierzyć ciśnienie i tak:na I-ma 14,8 , II-ma 12,8 , III-ma 6,0 i IV-ma 15,0. :roll:
Proszę o jakieś sugestie które albo mnie utrwalą w moim podejrzeniu albo wyprowadzą z błędu.
Astra nie posiada instalacji LPG.
Kloit777
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Astra H Z16XEP 1.6 105 KM) lekkie falowanie obrotów i P0

Postprzez toldik » 28 lis 2016, o 13:34

Hej,

Mało na tym 3 cylindrze, luz zaworowy chyba najpierw trzeba sprawdzić, może podparty któryś zawór i gubi kompresję.

Pzdr.
toldik
Starszy kierowca

Re: Astra H Z16XEP 1.6 105 KM) lekkie falowanie obrotów i P0

Postprzez Kloit777 » 28 lis 2016, o 15:37

Bronię się o ściągnięcia głowicy.Chciałbym najpierw posprawdzać wszystko co tylko się da :D dlatego napisałem ten post by ktoś z forum coś ze swojego doświadczenia napisał.
Będę sprawdzał ten luz zaworowy ale najpierw chciałbym go trochę rozjeździć bo auto stało ponad pół roku a olej w nim był gęsty i bardzo brudny jak na benzynę.
Kloit777
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG