Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Instalacja lpg

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Re: Instalacja lpg

Postprzez cezarylee » 16 lip 2015, o 23:33

Ok, więc.. przejechałem pare kilometrów na nowym tańszym paliwie...i mam mieszane odczucia...
1. na niskich obrotach na 2, czy 3 żabkuje...
2. na postoju oboroty falują 800/900...
3. znowu wyskakuje mi ostrz by spr poziom płynu chłodniczego (borygo jest widocznie mniej, jutro doleje..hm)

aha, no i co wskazuje Wam licznik zużycia chwilowego :) ? no bo to nie benzyna, nie gaz.. komputer rozumiem świruje w tym momencie pokazując jakiekolwiek zużycie jadąc na gazie...

Zobaczymy co to będzie dalej...
cezarylee
Nauka jazdy

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez shrekowy41 » 17 lip 2015, o 11:45

Pojezdzisz na gazie troche i muszą ci wyregulować bez łaski a jak dalej będą problemy to znaczy ze spaprali coś nie daj sie w hu zrobić instalacja ma być na cacy zrobiona
shrekowy41
Kierowca

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez Serinio » 17 lip 2015, o 11:52

To coś jest nie tak z instalacją, a konkretniej z jej regulacją. Obroty nie mają prawa falować.
Co do żabkowania na 2 i 3 u mnie czasami zdarzy się żabkowanie na 2, ale tylko w momencie przełączenia z benzyny na LPG jak uchwycę akurat moment kiedy zwolniłem i jeszcze się tocząc ruszam z dwójki. Jednak sytuacja ta jest bardzo rzadka i nie przeszkadza mi to prawie w ogóle. Na 3 nie mam żadnych takich objawów.
Co do ostrzeżenia też mi wyskakuje, już mnie zaczyna trochę irytować, więc może niebawem zabiorę się za wymianę zbiorniczka, albo samego czujnika.

Odnośnie pokazywania zużycia chwilowego to nie sugeruję się nim w ogóle. Jeżdżąc codziennie na zbliżonych do siebie trasach pewnie pobawiłbym się w jego korekcję za pomocą komputera, tak aby pokazywał zużycie bliskie temu na LPG, ale że moja trasa to głównie miasto, światła i korki to szkoda mi czasu na taką zabawę.

Co do spalania to przy moim silniku 1.6 Astra spala następująco:
- min. w trasie: 7,4 LPG
- śr. w trasie: 8,5 LPG
- max. w trasie: 10 LPG
- min. w mieście: 8,2 LPG
- śr. w mieście: 10,6 LPG
- max. w mieście: 16,1 LPG

Uważam, ze wyniki te są dobre w odniesieniu do mojego stylu jazdy. Dużo zależy też od miasta w jakim się poruszamy. W moim przypadku jest to Wrocław, czyli jedno z najbardziej zakorkowanych miast. Dużo jest świateł, często się stoi i rusza. Jeżdżę też głównie na krótkich dystansach stąd takie spalanie.
No i kolejnym parametrem jest styl jazdy. Tutaj u mnie jest bardzo różnie. Kwestia dnia i ochoty.
Ogólnie jestem zadowolony z samochodu z tym silnikiem i z założoną instalacją gazową. Jednak gdybym miał teraz wybierać, wybrałbym mocniejszy silnik.
Serinio
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Poprzednia strona

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG