Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Zawór EGR

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Zawór EGR

Postprzez lukasz0314 » 8 mar 2015, o 13:25

Witam, podobno w moim silniku jest zawór EGR i słyszałem też że ten zawór przytwarza sporo problemów. Czy miał ktoś problemy z tym zaworem, jakie są objawy? Czy ktoś tan zawór u siebie usuwał?
lukasz0314
Starszy kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Zawór EGR

Postprzez tuszok » 8 mar 2015, o 16:34

Tak w tym silniku jest EGR i rzeczywiście przysparza problemy jak w każdym innym w którym występuje ale to nie jest powód zeby go usuwać. Co się dzieje, że chcesz tak zrobić? Zła praca silnika? Komputer wywala będy z nim związane?
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez lukasz0314 » 8 mar 2015, o 18:20

Póki co na szczęście nic się nie dzieje, ale też nie chce żeby się działo w przyszłości, a czytałem dużo w necie że ludzie usuwają te zawory "profilaktycznie" dlatego pytam. Przy jakim przebiegu mniej więcej te zawory zaczynają stwarzać problemy? Ja mam u siebie 106 tysięcy i jeżdżę sporo po trasach.
lukasz0314
Starszy kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez tuszok » 8 mar 2015, o 18:50

Nie ma na to reguły ile wytrzyma. Ja na Twoim miejscu jeździł bym dopóki nic się nie będzie działo.
tuszok
Weteran

Postprzez _mefius_ » 22 mar 2015, o 09:05

W poprzednim moim aucie aucie (Corsa C) też występował powszechny problem z EGR. U mnie przez 4 lata nic się nie działo, więc to nie ma reguły, że akurat musi Ci się zapchać, bo masz konkretnie ten silnik.
Zawór można zaślepić i wtedy spaliny nie idą z powrotem do silnika. Auto też będzie miało nieznacznie większą moc. Problemem po zaślepieniu może być przejście badań technicznych na emisję spalin. Jak trafi się służbista to raczej nie przepuści.
_mefius_
Kierowca

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG